De formule voor een blijvend en strak lichaam

Ben jij al tijden bezig een slank en strak lichaam te bereiken en behouden? Je bent niet de enige. Afvallen met blijvend resultaat is voor veel mensen een van de lastigste dingen te bereiken. Via verschillende methodes lukt het ze om tijdelijk veel gewicht te verliezen, maar op de lange termijn blijkt het nieuwe dieet onmogelijk vol te houden of ze vervallen in de oude gewoontes. Dit kan verschillende redenen hebben. In dit artikel richten wij ons op een aantal van de belangrijkste aandachtspunten wanneer jij jouw streefgewicht niet alleen wil behalen, maar ook wil behouden.

Het lichaam houdt van balans

 Afvallen is een spel van balans. Het is uiteindelijk niet meer dan minder calorieën binnenkrijgen dan dat je uitgeeft. Als je het zo stelt klinkt het best simpel, toch? Helaas (in dit geval) is het lichaam een ingewikkelde en door evolutie goed getrainde machine die prima met jou het gevecht aan kan om de energiebalans te herstellen.

Tijdens het afvallen ga je in tegen de door het lichaam opgemaakte balans. Op het moment dat jij minder gaat eten en daarbij massa verliest gaan de alarmbellen in de hersenen af. Omdat ons lichaam vanuit de evolutie geleerd heeft dat eten schaars is en dat massa essentieel is voor het overleven zorgt het er op verschillende manieren voor dat de balans behouden blijft. De hersenen gaan ‘’ honger prikkels’’ afgeven, waardoor we als een gek op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde snackbar, of het zet het lichaam op de spaarstand zodat de verbranding van reserves wordt vertraagd.

Dit is natuurlijk superhandig als we buiten in de winter moeten overleven in onze grot, maar minder als je een beetje fatsoenlijk het strand op wil. Het feit is dat hoe sneller en heftiger jij de balans in het lichaam opheft, des te harder gaat jouw lichaam vechten om de balans weer te herstellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een crashdieet.

Laat het alarm niet af gaan!

Om blijvend resultaat te boeken bij het afvallen is het nodig om stap voor stap het aantal calorieën te verlagen. Doordat jij kleine stappen neemt heeft het lichaam minder goed door dat er beetje bij beetje een grote verandering wordt doorgevoerd. Hierdoor heeft het lichaam niet door dat het op de alarm knop moet drukken en hoef jij zelf ook veel minder hard te werken. Klinkt logisch toch? Zorg er daarom voor dat je elke twee weken een kleine aanpassing maakt in je voeding. Deze twee weken geven zowel je lichaam als jou de kans te wennen aan de verandering.

Verhoog blijvend je energieverbranding

 ‘’Wanneer je wil een strak en slank lichaam wil moet je vooral veel rennen, fietsen, wandelen en eindeloos op de hometrainer zitten’’. Veel mensen bezig zijn met afvallen brengen enorm veel tijd door met het doen van cardio. Wat daarbij wordt vergeten is dat je meer energie zou kunnen verbranden terwijl je op school of op kantoor zit, namelijk door je spiermassa te vergroten. Voor veel vrouwen is het nog steeds een beetje eng om aan krachttraining te beginnen omdat ze bang zijn te gespierd te worden. Dit is natuurlijk overdreven.

Door meer spiermassa op te bouwen verbrand je ook meer energie, zowel in rust als in activiteit. Dit houdt in dat je niet alleen tijdens het sporten meer energie gebruikt, maar ook als je Netflix zit te kijken. Vooral je beenspieren kunnen als ze wat massa hebben veel energie verbruiken omdat het ten opzichte van bijvoorbeeld de spieren in je armen een groot oppervlak hebben. Daarnaast zorgen die getrainde spieren ook gelijk voor een strak lichaam. Een klassieke win- win situatie.

Wil jij nog meer tips om je leefstijl blijvend te veranderen. Sluit je dan aan bij onze community en ontvang onze ‘’ blijvend veranderen in 5 stappen’’ podcast serie gratis.

Eet gebalanceerd

 Hoewel vele ‘’gezondheidsgoeroes’’ anders beweren bestaan er geen voedingstoffen die per definitie slecht zijn voor het lichaam. Alle voedingsstoffen in het lichaam hebben een rol binnen het functioneren van het lichaam.

Om koolhydraten te nemen als voorbeeld. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het lichaam en met name de hersenen. Veel mensen die koolhydraatarm hebben gegeten herkennen dan ook wel een suf gevoel in het hoofd en een slap gevoel in het lichaam. Dit komt omdat het lichaam geen benzine heeft om op te bewegen. Gelukkig is het lichaam zoals ik eerder in dit artikel heb vermeld een goed getrainde machine gericht op het overleven en kan het bij een gebrek aan koolhydraten ook bijvoorbeeld eiwitten en vet omzetten in directe energie. Dit kost wel veel meer moeite en tijd.

Omdat het lichaam gek is op balans is het het beste om te zorgen dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Let daarbij wel op de mate en welke vorm je van deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarbij gaat het vooral op het in balans houden van de suikerspiegel. Grote pieken en dalen zorgen ervoor dat de hersenen groot alarm slaan, waardoor de kans een stuk groter wordt dat je naar het snoep grijpt. Daarnaast is het bijzonder ongezond om je bloedsuikerspiegel te veel te laten schommelen.

Zorg dan ook vooral dat je voldoende eiwitten, langzame koolhydraten en vezels binnenkrijgt. Tijdens het afvallen verlies je naast vetmassa ook spiermassa. Daarom is het belangrijk om genoeg eiwitten te blijven eten en aan krachttraining te doen. De langzame koolhydraten zorgen samen met de vezels voor langdurige verzadiging en voor een geleidelijke afgifte van energie aan het lichaam, waardoor je geen slachtoffer zal worden van de welbekende ‘’einde middagdip’’. Wees daarnaast gematigd met het vet in je voeding, maar sla het niet over! Ook vet heeft zijn werking bij een aantal voor het lichaam belangrijke processen.

Eet regelmatig

Leef jij ook wel eens naar je avondeten toe? Dit komt dan waarschijnlijk omdat je niet vaak genoeg eet. Door regelmatig kleinere maaltijden te eten zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel op pijl blijft, je niet gaat snacken en je lichaam niet op de spaarstand gaat. Ook is het totaal niet onprettig om te weten dat je 6 keer per dag wat lekkers kan eten.

Heb daarbij wat extra aandacht voor het ontbijt. Ik ken heel veel mensen, en daarbij hoor ik zo heel af en toe helaas ook, die de deur uit gaan zonder te ontbijten of zonder ontbijt mee te nemen naar school of werk. Of je nou om 7 uur of om 12 uur je eerste maaltijd hebt, zorg dat je in je eerste maaltijd rijk is aan voedingsstoffen. Bekijk bijvoorbeeld de samenstelling onze Clean Meal Shake voor vrouwen.

Wanneer je eerste maaltijd arm is aan voedingstoffen zal het lichaam gegarandeerd vroeg of laat willen compenseren. Of dit nou tijdens lunch is of s avonds voor de televisie, het is meestal niets goeds..

De formule in een notendop!

Het sleutelwoord voor blijvend slank en strak lichaam is balans. Zorg stap voor stap voor kleine veranderingen, zorg ervoor dat je de juiste voedingstoffen in juiste mate binnenkrijgt en eet vaker kleine beetjes. Zorg er daarnaast voor dat als je naar de sportschool gaat je niet direct doorloopt naar je spinningfiets, maar doe ook je krachttraining.

Heb jij na aanleiding van dit stuk vragen voor ons? Of heb jij tips die je onze lezers zeker niet zouden mogen missen? Reageer hieronder. Wij zorgen voor een antwoord of schrijven een artikel naar aanleiding voor jouw vraag of tip!

Menu