Hoe weet je hoeveel eiwitten jij nodig hebt?

Over eiwitten is inmiddels bij een hoop mensen het meeste wel bekend. We weten allemaal hoe belangrijk eiwitten zijn bij het opbouwen van spiermassa en bij het afvallen. Maar hoe weet je hoeveel eiwit jij nodig hebt? In dit artikel leggen we je uit hoe jij jouw eigen eiwitbehoefte berekend. 

Eiwitten hebben een belangrijke rol in het lichaam. Het zijn de bouwstenen van je spieren en helpen je lichaam spiermassa op te bouwen en om te herstellen. Toch is het niet gezond om te veel eiwitten binnen te krijgen. 

Je lichaam slaat de overtollige eiwitten niet op voor een later moment. De eiwitten die je teveel binnenkrijgt worden door de nieren verwerkt en uitgeplast. Structureel teveel eiwitten binnen krijgen betekent extra belasting voor je nieren.

Daarnaast leveren eiwitten ook energie. Net als koolhydraten leveren eiwitten 4 calorieën per gram. Dit kan betekenen dat je ook door te veel eiwitten te eten je te veel calorieën binnenkrijgt, en dus aankomt in plaats van afvalt. 

Hoe bereken je nou hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt? Hier kun je een hele simpele rekensom voor gebruiken. 

Voor mensen die niet sporten is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht voldoende. Dit is dan ook het minimale wat je per dag zou moeten binnenkrijgen.

Vrouwen die een veganistisch eten hebben net iets meer eiwit nodig dan gemiddeld. Dit komt neer op 1,0 gram per kilo lichaamsgewicht.

De som zou dan zijn dat bij een lichaamsgewicht van 75 kilo je 75 gram eiwit nodig zou hebben als je veganistisch zou eten. Met een normale eetstijl en 0,8 gram eiwit komt dit neer op 60 gram eiwit per dag.

Doe je nou ook nog krachttraining? Dan komt daar nog afhankelijk of je spiermassa wil behouden (1,2g/kg) of wil opbouwen (1,5g/kg) nog een marge bovenop. De rekensom voor een veganistische sporter die spiermassa wil aankomen wordt dan:

75 kilo x 1,0 = 75 gram

75 gram x 1,4 = 105 gram per dag

Door deze som te gebruiken weet je dus zeker dat jij niet te veel of te weinig eiwit binnenkrijgt. Wil jij ervoor zorgen dat jij genoeg eiwitten binnenkrijgt? Onze Clean Meal Shake bevat maar liefst 31 gram eiwit per shake! Perfect om de dag mee te starten of om mee te nemen als lunch.

Menu