5 stappen om snoozeproof te worden

Ben jij zo iemand die de wekker 3 keer zet, of die eindeloos snoozed tot het echt bijna te laat is? Niemand vindt het echt fijn om vroeg op te staan. En hoe vaak je het ook doet, het wordt nooit echt gemakkelijk. Toch is een goede start een essentieel begin van je dag. Het zet de toon voor de dag zelf en het bepaald je keuzes de rest van de dag. 

In dit artikel leg ik jou uit hoe je je dagstart kan verbeteren en kan werken aan een ijzersterke ochtendroutine. Probeer de stappen langzaam in te passen in je ochtendritueel, en je zal zien dat je veel meer energie voor de rest zal hebben.

Stap 1: Maak voornemens voor je naar bed gaat

De laatste gedachte die je hebt voordat je gaat slapen is de eerste gedachte die je hebt als je wakker wordt. We kennen allemaal wel het de nacht voordat je op vakantie gaat, of de dag voor je verjaardag. Je bent zo enthousiast en klaar voor de volgende dag dat je letterlijk vol energie je bed uitspringt als je s’ochtends wakker wordt. Dit geldt ook andersom op de momenten dat je laat naar je bed gaat en een vervelende dag tegemoet gaat. Het idee waarmee je gaat slapen bepaald grotendeels hoe energiek je wakker wordt de volgende dag. Probeer daarom een positieve instelling en verwachting te hebben over je ochtend en je energieniveau. De verwachting waarmee je gaat slapen bepaald grotendeels hoe energiek en uitgerust je de dag uiteindelijk start.

Stap 2: Zet de wekker aan de andere kant van de kamer

Heb jij wel eens de wekker uitgezet zonder dat je het je nog herinnert? Een van de oplossingen voor snoozen is je wekker of je telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen. Ten eerst wordt je in het geval van je telefoon s’nachts niet wakker geappt (over nachtrust gesproken), ten tweede zorg je ervoor door de wekker aan de andere kant van je kamer te leggen dat je in beweging moet komen om de wekker uit te zetten. Dit klein beetje activiteit zorgt ervoor dat je al iets meer wakker bent. 

Een kanttekening bij deze stap is dat het handig is om te zorgen dat je kamer als je wakker wordt niet te koud is. Hoewel het tijdens het slapen beter is om in een koele omgeving te liggen kan het bij het opstaan een reden zijn om terug je bed in te duiken.

Stap 3: Poets je tanden

Als volgt is het tijd om direct door te lopen naar de badkamer. Het idee is om de eerste minuten nadat je wakker wordt iets te doen waarbij je niet hoeft na te denken. Ga dus zodra je wakker wordt direct door naar de badkamer om je tanden te poetsen en je gezicht te wassen. 

Stap 4: Drink een heel glas water

Het is cruciaal om ‘s ochtends goed te hydrateren. Na 6 tot 8 uur zonder vocht ben je licht uitgedroogd en van uitdroging wordt je moe. Mensen die moe zijn hebben ook vaak eerder behoefte aan drinken dan aan slaap. Zet als voorbereiding ‘s avonds voor het slapen een fles water in de ijskast zodat deze direct klaar staat voor de ochtend.

Stap 5: Trek je sportkleding aan

Je dag starten met sport is een van de beste dingen die je kan doen. Het zorgt dat je je dag zowel fysiek als geestelijk sterk begint en je klaar bent voor de rest van de uitdagingen die je de rest van de dag te wachten staan. Zorg ervoor dat je iets gaat doen wat je ook leuk vindt om te doen. Iets wat je totaal niet leuk vindt is bijna niet vol te houden ( al ben je nog zo vasthoudend). Het kan ook heilzaam zijn om een vriendin of vriend te betrekken in je routine. Door dit proces samen door te gaan heb je meer kans van slagen, en daarnaast is het natuurlijk ook veel gezelliger!

Conclusie

Met de bovenstaande stappen kan jij van jouw snoozeverslaving afkomen. Ga dus met een positieve verwachting naar bed. Stap als volgt uit je bed om je wekker aan de andere kant van de kamer uit te zetten en loop dan direct door naar de badkamer om je tanden te poetsen. Ga daarna je naar de keuken om te drinken en jezelf te hydrateren na een nacht zonder vocht. Tot slot is het tijd voor een sportsessie om je lichaam en geest optimaal voor te bereiden op de dag. Heb jij een goede ochtendroutine? Of heb jij tips voor ons en onze lezers. Deel deze dan met ons door te reageren op dit artikel.

Menu